Kapadokija

Turska, Turska

već od 349€

Opis destinacije

Kapadokija, zemlja nestvarne lepote. Istoimena regija u kojoj se zapanjujuća prirodna lepota meša sa istorijskim znamenitostima, predstavlja jedan od najlepših pejzaža sveta. Sam naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači zemlja lepih konja, a zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i Kolevka hrišćanstva. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao vilinski dimnjaci, koje su nastale taloženjem belog vulkanskog pepela poznatog kao tuf.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja

TERMIN PUTOVANJAHOTELCENA ARANŽMANASPECIJALNA CENA
29.03 – 06.04.2024.hotel 3*369 evra349 evra
SPECIJALNA CENA VAŽI ZA OGRANIČEN BROJ MESTA
DEVIZNI DEO IZ TABELE SE PLAĆA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE
doplata za 1/1 sobu 100 evra (isključivo na upit)
doplata za dodatno sedište u autobusu 50 evra (isključivo na upi)
dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 evra na cenu aranžmana
dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje popust 40% na cenu aranžmana
ne postoji mogućnost umanjenja za sopstveni prevoza

CENA ARANŽMANA OBUHVATA
- prevoz autobusom turističke klase (od 16 – 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
- smeštaj u hotelu 3* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sobama u Ankari na bazi 1 noćenja sa doručkom, 3 noćenja sa doručkom u mestu Goreme u Kapadokiji, 1 noćenja sa doručkom u Istanbulu
- razgledanja prema programu u pratnji vodiča
- usluge turističkog vodiča
- troškove ogranizacije putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA
- putno zdravstveno osiguranje (do 17 god – 1053 din, od 18 do 70 god – 1504 din, od 70 god i više – 2180 din) sa osiguranom sumom do 30000 evra PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE SE PREPORUČUJE ZA PUTOVANJE U INOSTRANSTVO RADI VAŠE SIGURNOSTI 
- individualne troškove – nepomenute usluge
- fakultativne izlete
- transfer iz NOVOG SADA – doplata 25 evra / minimum 4 putnika, transfer iz VRŠCA – doplata 20 evra / minimum 8 putnika

FAKULTATIVNI IZLETI (minimum 25 pax za realizaciju)
- MAUZOLEJ ATATURK (uključena ulaznica) 20 evra
- LET BALONOM – u dogovoru sa vodičem na licu mesta i ukoliko okolnosti i vremenski uslovi dozvoljavaju. Okvirna cena leta je od 200 – 250 evra (cena je podložna promeni i realizacija ovog izleta zavisi isključivo od raspoloživosti balona i vremenskih uslova na koje agencija ne može uticati)
- MUZEJI NA OTVORENOM GOREME I ZELVE / DOLINA PASABAG / DVORAC UCHIAR (uključena ulaznica) 60 evra
- MANASTIR SELIME / DERINKUYU / DOLINA IHLARA (uključena ulaznica) 65 evra
- URGUP I AVANOS 45 evra
- PEŠAČKA TURA I OBILAZAK LOKALITETA (DVORIŠTE TOPKAPI, PLAVA DŽAMIJA, AJA SOFIJA) 25 evra – ulaznica za Topkapi se kupuje individualno na licu mesta
- KRSTARENJE BOSFOROM SA OBILASKOM VASELJENSKE PATRIJARŠIJE 20 evra
- TURSKO VEČE SA VEČEROM I 2 PIĆA 30 evra

NAPOMENA
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa. U slučaju nedovoljnog broja putnika, organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.
KAPADOKIJA – Hotel 3* Nalazi se u gradu Goreme koji se nalazi u središtu Kapadokije pa je idealno pozicioniran za obilazak Kapadokije.. Sobe su 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit). Hotel ima aperitiv bar, restoran, sef, parking. Sobe su sa TWC, TV, mini bar, telefonom… TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUTOVANJE.

ANKARA – Hotel 3* Nalazi se u širem centru grada, na liniji gradskog prevoz. Sobe su 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit). Hotel ima aperitiv bar, restoran, sef, parking. Sobe su sa TWC, TV, mini bar, telefonom… TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUTOVANJE.

ISTANBUL – Hotel 3* Nalazi se u starom istorijskom jezgru (Laleli, Aksaraj…), u trgovačkoj i turističkoj zoni, u blizini Kapali čaršije. Hotel ima aperitiv bar, restoran… Sobe su 1/2 i 1/2 + 1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija – isključivo na upit) sa TWC, TV, telefonom, mini barom… TAČAN NAZIV HOTELA BIĆE POZNAT NAJKASNIJE 7 DANA PRED PUTOVANJE.
1. DAN,  BEOGRAD
Polazak iz Beograda u 14h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President, sa perona od 34 do 41 koji su predviđeni za polazak turističkih autobusa (detaljnije informacije o polasku: tačan broj perona, naziv prevoznika, kontakt vodiča, biće poznate najkasnije 48h pred putovanje – ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Vožnja kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

2. DAN,  ANKARA
Dolazak u Ankaru – glavni grad Turske. Smeštaj u hotel posle 15h. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. DAN,  ANKARA – MAUZOLEJ ATATURKA (fakultativno) – JEZERO TUZ – GOREME
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativno obilazak mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka – oca Turaka. Ovo je vrlo važan istorijski i kulturni kompleks koji je posvećen osnivaču i prvom predsedniku Turske Republike. Drugi naziv mauzoleja je Anitkabir što bi na turskom jeziku značilo “mauzolej grob”. Mustafa Kemal je zaslužan za razvoj nacionalne svesti među ljudima i tokom svoje petnaestogodišnje vladavine, Turska je gotovo dosegla zapadne standarde življenja što je značilo jedan veliki korak napred za ovu zemlju. Izgrađena je škola u svakom gradu i svakom selu, promenjeno je zvanično pismo sa arapskog na latinicu, donete su reforme turskih zakona, a žene su dobile jednaka prava kao muškarci u zemlji. Nakon razgledanja, kraće slobodno vreme i polazak ka regiji Kapadokija. Usput, obilazak jezera Tuz, drugog po veličini jezera Turske, koji se nalazi u centralnom delu Anadolije. Zbog velikog saliniteta, ime jezera na turskom znači “slano jezero”. Nakon što tokom zime ima plavu boju, jezero leti zbog alge dunaliella salina menja boju u mešavinu crvene i bele. Ova promena boje iz plave u crvenu u Slanom jezeru vrlo je retka pojava u svetu. Upravo zbog prisustva ovih algi jezero Tuz danas je jedno od najvažnijih gnezdilišta flaminga na svetu. Nastavak putovanja ka Kapadokiji i mestu Goreme. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. DAN, GOREME – LET BALONOM (fakultativno) – MUZEJI NA OTVORENOM GOREME I ZELVE / DOLINA PASABAG / DVORAC UCHISAR (fakultativno)
Mogućnost organizovanja fakultativnog leta balonom u svitanje. Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni program muzeji na otvorenom Goreme i Zelve / dolina Pasabag / dvorac Uchisar. Polazak na izlet oko 9:30h. Prva stanica je muzeji na otvorenom Goreme i Zelve gde je hiljadama godina vladao monaški život. Unutar muzeja su smešteni manastir, crkve i kapele, a skoro svaka stena je pretvorena u verski objakat oslikan vizantijskim freskama. Ceo kompleks je uvršten i u UNESCO listu Svetske baštine. Zatim se izlet nastavlja do Pasabaga gde se nalazi najveća koncentracija vilinskih dimnjaka u Kapadokiji koji se mogu prepoznati po svojim duplim, čak i trostrukim kapama. Ovaj tip formacije je jedinstven čak i za Kapadokiju, a ovi vilinski dimnjaci se nazivaju vilinski dimnjaci u obliku pečuraka. Nakon toga sledi obilazak vidikovca kod dvorca Uchisar, odakle se pruža prekrasan pogled ka dvorcu i fantastičnim stenovitim formacijama koje ga okružuju. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

5. DAN, GOREME – MANASTIR SELIME / KAYMAKLI ili DERINKUYU / DOLINA IHLARA (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni program manastir Selime i podzemni gradovi Kaymakli ili Derinkuyu. Polazak na izlet oko 9:30h. Postoji na desetine podzemnih gradova u Kapadokiji koji su predstavljali utočišta hrišćanima kako bi neometano upražnjavali svoju veru, a najveći gradovi otvoreni za posete su Kaymakli i Derinkuyu. Ovi gradovi se smatraju devetim čudom antičkog sveta a postoje i veoma osnovane pretpostavke da su bili povezani. Do sada je istraženo 8 spratova, do ukupne dubine od 85 metara, a najniža tri sprata se još uvek istražuju. Procene su da je 25 – 50 hiljada stanovnika moglo da boravi u njima, posedovali su ventilacioni sistem, sistem vodovoda, školu, crkvu, kuhinje i mnoge druge prostorije koje su omogućavale normalan život stanovnika pod zemljom. Postoje brojni tuneli koji ih povezuju sa drugim obližnjim podzemnim gradovima. Posetićemo jedan od ova dva grada, ili Kaymakli ili Derinkuyu. Nakon obilaska put se nastavlja do manastira Selime, najvećeg manastira u Kapadokiji, sa velikom pećinskom katedralom i prekrasnim pogledom na područje. Zatim obilazimo dolinu Ihlara. Dolina Ihlara je kanjon dubine otprilike 100 metara i formirala ga je reka Melendiz hiljadama godina. Počinje u selu Ihlara i završava se manastirom Selime. Hiljade ljudi je nekada živelo u Ihlara dolini. Na povratku u Goreme, zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu sa pogledom na dolinu golubova. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. DAN,GOREME – URGUP I AVANOS – DAN TRADICIJE (fakultativno) – ISTANBUL
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativno obilazak okoline gradova Urgup i Avanos. Urgup je turistički centar Kapadokije sa brojnim prodavnicama, kafićima, restoranima… Okolina grada je poznata po vrhunskom domaćem vinu koje se pravi od patuljaste vinove loze koja uspeva u Kapadokiji. Jedna od napoznatijih kamenih formacija u Kapadokiji – Tri lepotice Urgupa se nalazi u blizini. Mogućnost posete tradicionalnim radionicama za ručno farbanje svile ili proizvodnji ćilima. Na obali Crvene reke, najveće u Turskoj, nalazi se još jedan znameniti gradić Kapadokije – Avanos. Stari deo grada sa kaldrmisanim ulicama, crkvom, dzamijom, šetalištem pored reke je mesto koje obavezno treba obići u Avanosu. Takođe, grad je već vekovima poznat po grnčarstvu i ručno pravljenim keramičkim predmetima koji su među najlepšim suvenirima iz Kapadokije. Slobodno vreme. Polazak za Istanbul u večernjim časovima. Noćna vožnja sa usputnim stajanjima radi odmora.

7. DAN, ISTANBUL – PEŠAČKA TURA I OBILAZAK LOKALITETA Hipodrom, Plava Džamija, Aja Sofija, dvorište Topkapi palate (fakultativno) – TURSKO VEČE (fakultativno)
Dolazak u Istanbul. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili odlazak na pešačku turu i obilazak nekih od mnogobrojnih muzeja Istanbula / Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom/. Obilazak Plave Džamije (jedne od tri najveće i najlepše džamije u islamskom svetu), Svete Sofije (nekada najveće pravoslavne crkve na svetu, pa džamije, muzeja i opet džamije od 2020. godine, stare skoro 1500 godina), dvorišta Topkapi palate (velelepne sultanske palate, gde je živela većina turskih sultana sa riznicom dragulja, dijamanata, zlata i ostalih poklona koje su sultani dobijali od svojih vazala i podanika) – individualno ulazak u palatu, Rimski Hipodrom (ogromnog platoa, gde su se za vreme starog Rima održavale trke dvokolica). Povratak u hotel. Slobodno vreme. Uveče fakultativno odlazak u nacionalni restoran na večeru sa programom /trbušni ples/. Noćenje.

8. DAN, ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM I POSETA VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI (fakultativno)
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativno dnevno krstarenje Bosforom uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata… Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji. Slobodno vreme do polaska za Srbiju koje je predviđeno u popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Bugarsku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

9. DAN, BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u prepodnevnim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.
- 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno najkasnije 7 dana pred putovanje

- platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD,

- na rate čekovima bez kamate, 40% avans, poslednja rata 2 meseca nakon putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu – čekovi se deponuju u agenciji najkasnije 7 dana pred putovanje


TVL

Organizator putovanja je turistička agencija Travellino, broj licence OTP 86/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Travellino. OUP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera. Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom, koji su sastavni deo ugovora o putovanju i dostupni su Vam u našoj agenciji. Ažuriranje sajta se obavlja u skladu sa mogućnostima.